Livet som trädfällare
När det inte är säsong för trädgårdsskötsel får man ge sig på något annat att syssla med. Som till exempel att fälla träd och göra något av det. Den här aspen kändes för osäker att ha så nära huset, dessutom började den att åldras. Den enkla delen av projektet....
är att fälla ett träd. Det gäller bara att bedöma hur den kommer att bete sig så att den kan fällas där man vill att den ska falla. Och det gjorde den i det här fallet. Men nu börjar ett betydligt mer omfattande arbete med att ta vara på trädet med stam, grenar och ris.
Jag måste nu bara lägga in en bild, tagen från samma plats och tio månader senare, nu två dar före nyårsafton, en gråmulen och dyster dag. Där trädet låg står nu en rad med fruktträd och nu har vi också haft vårt växthus igång en säsong. Under vintern har vi nu våra höns i västhuset där de har det riktigt bra.
Se själva hur glada de ser ut! En stolt tupp med sex glada höns i hönsgården och tre kycklingar i hönshuset på tillväxt och som snart är fullvuxna. De har nu börjat lägga ägg, tre ägg varje dag och detta gör de mitt i vintern då det vanligtvis är vilotid för hönsen.
Men nu tillbaka till trädfällar-temat som vi startade med.
Ibland räcker det inte med att fälla och frakta bort trädet, man vill också få bort stubben. Här är det stubben till en av de stora lönnarna framför huset som fraktas bort. Här fick vår gamla traktorgrävare visa vad den går för och sedan fick vår bobcat som vi haft på långtidslån frakta bort den.
Men var gör man med en sådan stubbe? Att köra den till återvinningsstationen vore förstås det enklaste, men där får man inte lämna den. Tråkigt men sant. Bränna upp den? Gräva ner den igen någonstans? Gömma den? Vi har gjort det mesta av detta med våra stubbar.
När stubben är borta ser det oftast ut som en potatisåker eller ännu värre. Mycket arbete återstår förstås, men...
det går förstås att göra någonting åt. Även den här bilden är tagen nu, ett par dar före nyårsafton. En rabatt på tillväxt och gatlampor finns nu där de två asparna stod tidigare. Vi väntar nu på att stockrosorna framför huset ska växa till sig framåt vår.
Du kan även se en del av solpanelerna på taket i sydläge. Vi har även solpaneler på norra taket och taket på Lillstugan, 55 paneler sammanlagt. Installationen blev klar helt nyligen så det ska bli intressant att följa produktionen av el när solen återvänder till våren och sommaren.
En tanke vi hade från början var att kunna ta vara på virket från träd som vi fäller på tomten. Med en bra motorsåg och ett sågverk från Logosol gör vi ibland, när tiden finns, en del virke som kan användas i diverse projekt. Det här virket är från just lönnarna som stod framför huset. Vad jag inte visste, förrän jag skulle använda dessa reglar när jag byggde hönshuset, var att just lönn är ett av de hårdaste träslagen som vi har. Det gick inte att dra i en skruv i dessa reglar utan att de gick av! Hör här:
Gran har en hårdhet på 1,4, ek har hårdheten 3,7 medan lönn har hårdheten 4,8!
Det blir mycket ved av dessa trädfällningsprojekt. Här ligger förra årets upplag, staplat i några fack i vårt skjul. Nu har vi sålt av en hel del ved för att kunna få plats med nästa omgång. Ett typiskt vinterjobb är just att kapa upp stubbar, köra vedklyven och skapa förvaring för veden.
Men det finns ytterligare ett jobb efter att träd har fällts, nämligen att ta vara på grenar. För vår del har grenar från gran gått till återvinningen, grenar från lövträd har vi bland annat använt till att bygga risstaketet runt vår grönsaksodling och en del har vi flisat för att kunna använda på olika sätt. Det är inte mycket av ett träd som inte återanvänds på något sätt.
Kommentarer
Skicka en kommentar