Dags igen för "Vinterfåglar inpå knuten"
Den här helgen när jag skriver detta inlägg, d.v.s. den 25-28 januari 2019 är det den årliga rapporteringen av vinterfåglarna vid våra fågelbord. Hoppas du också är med på det hela. Du kommer inte att vara ensam om detta, sisådär 20.000 fågelmatningar runt om i Sverige kommer att bespejas under denna helgen.
Vi tycker hur som helt att det är supertrevligt. I år kan vi jämföra fågellivet här på vår tomt i Mariestad med hur det såg ut i Rödeby i Blekinge tidigare. Det mesta är förstås sig likt men det finns i alla fall en del som skiljer sig. Här kommer diverse bilder på vad som rör sig kring våran fågelmatning, det är bilder från den här veckan. Först har vi domherrarna. Vi har en stor flock på kring 15 fåglar som kommer många gånger varje dag.
Generellt kan sägas att det finns mycket fågel här på tomten, det är ju en skogstomt med öppna ytor och mycket lövträd, speciellt asp. Aspen är ett mjukt träslag och därför perfekt för hackspettarna som alltid finns närvarande. Högljudda är de också, vi gillar dem mycket.
Och där det finns bohål finns hålbyggarna, tex blåmesar. Visst är de vackra! Vi har satt upp många holkar, förstås, för att försöka minska på bostadsbristen.
Blåmesar och talgoxar hör liksom ihop och finns vid varje fågelbord på vintrarna. Så vanliga att man knappt tänker på hur fina de egentligen är. Och vanliga. Men om du tror att talgoxar är den vanligaste fågeln i Sverige så är det fel. Frågan är då förstås: vilka är de vanligaste fåglarna? Jag lämnar frågan öppen....
Entitan, grå och svart, alert och ettrig. Sen finns det talltita också. Nästan omöjliga att skilja åt. Lättast är att skilja på lätena och var de håller till. Talltitan finns djupare in i skogarna, vid fågelborden är det i stort sett alltid entitorna.
Här har vi årets bubblare, gråsiskan. Den slår alla andra arter med råge när det gäller antalet. Min uppskattning är att vi har en flock på ca 60 individer som invaderar oss med jämna mellanrum. När de kommer så finns de överallt! I Rödeby hade vi alltid grönsiskor, här har vi släktingen gråsiskor.
Även en stjärtmesflock kommer regelbundet förbi varje dag för att kolla om det finns någon fläsksvål eller ännu bättre, en av våra egentillverkade talgbollar. En fantastiskt social fågel, de håller verkligen ihop i sin flock.
Här ser du förresten en av våra egentillverkade talgbollar, med havregryn, nötter, margarin. Populärt värre. Och här sitter en verkligt rolig krabat som vi aldrig tidigare haft vid något fågelbord, en svartmes. Vanligtvis finns de inne i granskogarna, långt uppe i trädkronorna och svåra att se. Man bara hör att de finns där. Och här har vi 3-4 fåglar som stamgäster vid matningen. Helt oskygga, det räcker med 1,5 - 2 meters avstånd.
Nötväckorna är tuffa fåglar som både hörs och syns, de enda fåglarna som går både uppför och nedför trädstammar. Ett par nötväckor bodde förra sommaren i ett gammalt hackspettsbo i en av våra största aspar. Tyvärr måste vi fälla den aspen i vinter, den är för farlig. Jag ber så mycket om ursäkt, kära nötväckor =(
Trädkryparen går aldrig nedför en trädstam. Börjar längst ner och går i spiral uppför stammen, sedan flyger den till roten längst ner på nästa träd och tar sig uppför. Alltid medsols. Inget undantag, kul med såna som håller fast vid sina principer. Nån gång är den framme vid matningen, främst om den kan hitta något fett.
Nu tror jag det får räcka för idag, jag kan ju inte hinna berätta om allt, som tex gulsparvar, sidensvansar, stenknäckar.. Senaste dagarna har sparvhöken dragit förbi, en dag tog den en gråsiska... Kul är det med fågelmatning. Ja, inte för gråsiskan då alltså. Lycka till med räkningen och rapporteringen i helgen!
Nu tror jag det får räcka för idag, jag kan ju inte hinna berätta om allt, som tex gulsparvar, sidensvansar, stenknäckar.. Senaste dagarna har sparvhöken dragit förbi, en dag tog den en gråsiska... Kul är det med fågelmatning. Ja, inte för gråsiskan då alltså. Lycka till med räkningen och rapporteringen i helgen!
Kommentarer
Skicka en kommentar