grönsaker
Det började med ett stycke mark i ett hörn av tomten. Borde man inte kunna stoppa ner några potatisar där? Jodå, självklart. Och så var det hela igång.
Under vårvintern köpte vi ett billigt tunnelväxthus från Danmark som vi satte upp bredvid våra potatisar, långt där nere på tomten, bakom det blommande äppelträdet.
Nu växte planerna snabbt. Potatisarna fick flytta på sig, odlingslådor spikades ihop av diverse restvirke, jord skyfflades, gångar skapades. Och ett risstaket sattes upp för att hålla rådjuren borta från godsakerna.
Inne i växthuset fortsatte arbetet med att skapa odlingsbäddar. Ingen jord har vi köpt, jorden vi använt i odlingarna är den jord som funnits på plats.
En hel del plantor hade vi förgrott inomhus. Nu planterades de ut och dessutom direktsåddes en hel del fröer. Hur skulle de ta sig?
Resultatet har blivit över förväntan.Tomaterna har gett en riktigt bra skörd, pumporna likaså. Zuccinin gav en ynklig skörd, vi vet inte varför. Goda gurkor fick vi också, med äppelsmak! Mot slutet av säsongen var det svårt att ta sig fram mellan bäddarna, plantorna bredde ut sig lite för mycket.
Tomater, tomater, tomater! Du är väl med i tomatklubben, Åke Truedssons?! Så många sorters fröer, så mycket bra information.
Bäst skörd gav våra olika kålplantor. Purpurkål, grönkål, spetskål, svartkål, rödkål... Inte bara vi älskade kålen, även kålfjärilar och andra kryp gör det. Det har varit en ständig jakt på ägg och larver, väl gömda bland alla blad.
Majsplantorna blev höga och ståtliga. De få kolvarna som vi kunde skörda var superbt goda. Broccolin till höger skulle bli en halvmeter, de blev en och en halv meter och gav inget ätbart. Men eftersom detta var första säsongen så innebär det även en läroperiod. Vi tar med oss diverse lärdomar inför nästa säsong som förstås kommer att bli så mycket bättre!
En viktig princip vi haft har varit att täckodla, dvs på med så mycket täckmaterial som möjligt av gräsklipp och annat biologiskt material. Maskarna ser till att mylla ner det i jorden och med tiden kommer det att bli riktigt bra jord av det hela. Tur att vi har stora gräsytor att klippa.
Även olika perenner odlas ibland grönsakerna. Blomstertobak och riddarsporrar, doftar härligt och är underbart vackra.
Kommentarer
Skicka en kommentar