Att flytta en trädgård

När vi bestämde oss för att flytta till Mariestad så var ambitionen också att bygga upp en ny trädgård. Hur kan man överleva utan en trädgård?? Att ta med sig sitt bohag i en flytt är självklart, men går det att få med sig en trädgård? Svaret för vår del är både ett ja och ett nej. En del får man med sig, annat inte. Ta de här julrosorna som exempel. I trädgården i Rödeby frösådde de sig kopiöst så där fanns många plantor att plocka med sig och det märktes knappt att något försvunnit.

Våra klätterrosor hade blivit hur stora och ståtliga som helst och finns förstås kvar. Vi har förökat klätterrosor med sticklingar tidigare och gjorde det även nu inför flytten. Så nu har vi barn och barnbarn av rosorna som om några år kommer att pryda sin plats här i Mariestad.

Marktäckare är en annan tacksam grupp av växter att plocka med sig. Myskmadra är en av våra favoriter, vackert vitblommande tidigt på säsongen.

Inneblommorna tar man förstås med sig. Pelargoner måste man ju fortsätta med! Och uteväxter planterade i krukor är ju lätta att ta med sig också.
Vi hade något år på oss att planera flytten så när sommaren 2017 kom kunde vi börja frakta upp de växter vi ville ta med oss. Och resultatet i vår gamla trädgård blev en upprensning som gjorde den vackrare, mer enhetlig, mer lättskött. En win-win-situation med andra ord.

Inom en inhägnad yta på tomten samlade vi våra växter där de kom att tillbringa ett år ungefär. Skulle de överleva?
Ett staket var nödvändigt, mot rådjuren som ansåg att tomten var deras domän. Markduk var nödvändigt mot den stora mängden av kirskål och kvickrot som tagit över marken här sedan många år tillbaka.
Sen var det detta med mördarsniglarna. Det fanns bara ett sätt, att klippa dem så fort vi var på plats. Ett ständigt bekymmer nuförtiden för oss med växter.

Dessutom behövde växterna vattnas för att överleva. Så småningom har vi kunnat utnyttja de brunnar som finns på tomten sedan den tiden då det fanns en handelsträdgård här. De är inte i något speciellt bra skick och de sinar ganska så snabbt. Och att få upp vattnet kräver en pump och en pump kräver elström vilket vi inte fick förrän vi fick ett elskåp till bygget långt senare. Bevattningen var alltså ett bekymmer, speciellt i början.

Det trevliga är att det mesta har överlevt och klarat sig riktigt bra.


Länge bort på tomten grävde vi ner de lite större träden och buskarna: kinesträdet, kejsarträdet, gulveden, flädern och liknande. Även dessa har överlevt och växt till sig riktigt bra. Härligt.

Som sagt, efter att vi fått lite bättre ordning på tomten under denna sommar, sommaren 2018, så har vi nu kunnat plantera ut det mesta av våra träd, buskar och växter. Fördelen med en sådan här flytt är att man kan skapa en trädgård snabbare än annars genom att man har ett grundmaterial att börja med.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

inspiration och stöld

Småkryp

En växtsäsong går fort...