Höst i Rödeby
Höst. Enligt min smak är naturen som vackrast i maj när den första grönskan kommer och i slutet av oktober innan alla träden avlövas, då när vi har hela fyrverkeriet av gult, rött, orange och allt däremellan.
Japanska lönnar får en härlig lyster på hösten. Men nu är frågan: vilken färg är "japanrött"? Vi har målat bord och stolar och denna grind i det som vi tyckte var japanrött. Ingen färgaffär kunde säga hur färgen ska se ut. Har vi lyckats, eller...?
Våra fiskar är fortfarande hungriga och vill äta upp sig inför vintern. Hösten har ju inte varit speciellt kall hittills men när vattnet går under ca 8 grader då slutar de äta och kör ännu mer i slow motion.
Vissa växter ger upp lite tidigare än andra. Denna hosta kan man väl säga har dragit sin sista suck för i år, en sån dysterkvist....
... medan andra fortsätter att både grönska och blomma. Bergormroten, Bistorta affinis, tillhör den härdiga skaran. Vilket jag förstår fullständigt när jag läser att den härstammar från Himalaya, från Afghanistan till Nepal på höga höjder, mellan 3000-4800 m.ö.h.
Känsligare för kyla är vår dvärggranatäpple, unica Granatum "Nana", som får övervintra under växtbelysningen.
I år har vi köpt ett antal olika chilli som vi plockat, torkat och hängt upp i snöre för framtida bruk. Här sorten "Hot Lemon".
Annat som vi hänger upp och ner hos oss är tomater. Vi fick en bra skörd i år. Men i slutet av säsongen när det blir för höstlikt ute klipper vi av dem och hänger dem upp och ner på altanen. Och de mognar allt eftersom, det är bara att plocka och äta. Det ser kanske konstigt ut men det är ett tips som fungerar. Promise.
En nykomling i år bland rosorna är Leonardo daVinci. Underbart universalgeni, underbar ros.
Kanadarosen Morden Sunrise är en remonterande rabattros. Ganska så oansenlig där den står i julrosrabatten, men den är uthållig och har en härlig utstrålning när man närstuderar den.
Sista byggprojektet i år blev ett plank mot norr istället för den gamla häcken av häggmispel. En sådan häck tar en hel del plats, blir gles och tråkig på olika sätt. Alltså: fram med motorsågen och kapa ner häcken. Sen gäller det att få bort alla stubbar, ett slitgöra. Och sen gjuta stödsockel och skruva plank.
Nu har vi en helt ny yta att göra något av sedan vi tagit ner syrenbersån och häcken. Det blir nästa års projekt, idéerna får mogna under vintern.
Ett två meter högt och tolv meter långt plank ska stå emot starka krafter, framför allt när det gäller vindar. Det ultimata testet kom nu i veckan när stormen Simone drog fram över vårt land. Och se, den klarade testet galant!
Härliga bilder från eran trädgård själv så funderar jag på att skaffa mig en Japansk Lönn att plantera ut i min trädgård när vi är klara med allt dräneringsjobb.
SvaraRaderaEn japansk lönn, absolut! Vi älskar dem. En del har dött för oss, svårt att säga varför. Medan andra överlever och blir bara vackrare med åren.
RaderaLycka till!